ΑΡΘΡΟ: Αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας στην ΕΕ

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Για πολλοστή φορά θα τονίσω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό επίτευγμα. Μάλιστα αυτό το επίτευγμα θα καθίσταται πιο ισχυρό διαχρονικά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα ισχυροποιείται στην πορεία του χρόνου. Έτσι, για όσους εξυφαίνουν σενάρια είτε αποδυνάμωσης, είτε διάλυσης της ΕΕ, τους προτρέπω να τα εγκαταλείψουν, γιατί απλά ματαιοπονούν. Η Ε.Ε. προώρισται να ζήσει και θα ζήσει.

Η μικρή μας πατρίδα Κύπρος, όσο ισχυροποιείται και ομοσπονδοποιείται η Ε.Ε., δηλαδή γίνεται πραγματικά μία ένωση χωρών με στενούς δεσμούς και ενιαίες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται και διασφαλίζεται και η Κύπρος.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυση του, το 1976, με ιδρυτή τον ευρωπαϊστή και οραματιστή ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη, ήταν το μοναδικό κόμμα που στράφηκε και υιοθέτησε την ευρωπαϊκή πολιτική και αυτή η στρατηγική επιλογή μας δικαιώνει απόλυτα. Πέραν τούτων, έγκαιρα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τα ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδιαίτερα δε, ο ΔΗΣΥ, δημιούργησε ισχυρές αδελφικές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, η παρουσία μας, στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ισχυροί δεσμοί που διατηρούμε, αποδίδει καρπούς για την Κύπρο μας. Δεν θα αναφερθώ σε πλειάδα σημαντικών ζητημάτων, όχι μόνο για το εθνικό μας θέμα αλλά και για άλλα ζητήματα, που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε καθολικά τις θέσεις της Κύπρου μας.

Θα αναφερθώ στις πρόσφατες δύσκολες ώρες που περνά ο Ελληνισμός έχοντας απέναντι την επιθετική Τουρκία. Από τη πρώτη στιγμή, ο ηγέτης της πολιτικής μας οικογένειας, ο Manfred Weber, αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για καταδίκη της Τουρκίας και μιλά καθημερινά, από κάθε βήμα, με σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας. Πριν προλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε Κύπρο και Ελλάδα να καταδικάσουν τη Τουρκία, ο Manfred Weber, δίνει πρώτος το σύνθημα αφύπνισης της ΕΕ και από το Euronews και τα άλλα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, στέλνει διεθνώς το μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στη Κύπρο και την Ελλάδα.

Όσοι είναι έμπειροι γνώστες της ευρωπαϊκής πολιτικής, γνωρίζουν πολύ καλά τη βαρύτητα, την αξία και τη διάσταση που έχει, στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στις χώρες μέλη της Ε.Ε., οι δηλώσεις και οι θέσεις της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας και του ηγέτη του ΕΛΚ.

Η πρόσφατη επιτυχία στο Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετηθεί ισχυρό ψήφισμα για την Αμμόχωστο αλλά και αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας, για τις προκλήσεις της, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ηγέτη του, Manfred Weber

Να επισημάνω ότι, από την αρχή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έθεσε θέμα σκληρής γλώσσας και κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που όμως απορρίφθηκαν ιδιαίτερα από την Σοσιαλιστική Ομάδα, τους Πρασίνους καθώς και από την Ομάδα της Αριστεράς. Όμως δεν τα βάλαμε κάτω και επαναφέραμε τροπολογία για σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρά το ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα και οι Πράσινοι καταψήφισαν την τροπολογία μας για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η ισχυρή δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μαζί με τους Φιλελεύθερους και Συντηρητικούς πετύχαμε για πρώτη φορά, το Ευρωκοινοβούλιο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, κυρώσεων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έτσι από το Ευρωκοινοβούλιο, στάλθηκε το ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι η περίοδος ανοχής προς την Τουρκία εξέπνευσε εδώ και καιρό και ότι ήλθε η ώρα, η ΕΕ, έστω και ετεροχρονισμένα να αναλάβει τις ιστορικές, θεσμικές και ηθικές της ευθύνες και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, όπως καταγράφεται στο ψήφισμα, στην εγκληματική και επιθετική Τουρκία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πλέον, η σημαντικότερη συμβολή των πολιτικών μας κομμάτων στον αγώνα προάσπισης των συμφερόντων της πατρίδας μας, είναι η πρόσβαση και οι δεσμοί που αναπτύσσουν στην ΕΕ, στο κέντρο λήψεων των αποφάσεων όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και για τη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στη πράξη και οφείλουμε να το αντιληφθούμε.

Λευτέρης Χριστοφόρου   

Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ – ΕΛΚ  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s