Νίκος, Νικόλας και… Νίκαρος!

06 Δεκεμβρίου σήμερα και μεγάλη και σημαντική γιορτή για την πανταχού Χριστιανοσύνη.

Εν μέσω «Νικολοβάρβαρων» όπως εξηγήσαμε και χθες ΕΔΩ, σειρά έχει ο Άγιος Νικόλαος. Την τιμητική τους έχουν οι Νίκοι, οι Νικόλες, οι Νικολέττες, οι Νικολίνες κ.ο.κ.

Όπως φυσικά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Είτε τον «πάμε», είτε όχι, οφείλουμε να επιδεικνύουμε και ένα άλφα επίπεδο και σεβασμό σε ημέρες γιορτών και ιερών στιγμών.

Πολλοί θα διερωτούνται ακόμα πως προέκυψε το «Νίκαρος». Πάντως εμείς για πρώτη φορά ακούσαμε το «Πάρε μας απόψε καμπαρέ, Νίκαρε, Νίκαρε!» ως σύνθημα από τα χείλη Ανορθωσιατών τη δεκαετία του 1990 όταν ο Νίκος Παναγιώτου ήταν ο ηγέτης της «Κυρίας», αλλα και της Εθνικής Κύπρου σε εκείνη την χρυσή για τον ίδιο εποχή. Κάπου εκεί άρχισε και η ποδοσφαιρική συνθηματολογία να υιοθετείται και στις κομματικές νεολαίες.

Αργότερα ακούστηκε σε Συναγερμικά στέκια – κυρίως σε Λάρνακα και Αμμόχωστο – και το «Νικόλα προχώρα, άλλαξε τα όλα!» όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσιζε να έρθει σε ρήξη με την λαϊκή και συντηρητική δεξιά, τον Συλλούρη, τον Προδρόμου τον Ερωτοκρίτου, τους Ματσικούς και όσους τελοσπάντων δεν συμμερίζονταν απόλυτα την πολιτική Γλαύκου Κληρίδη και την φιλελεύθερη προσέγγιση σε κυπριακό, εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται και τις εκρηκτικές καταστάσεις στο κόμμα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως καταγράφονται και σε δημοσιεύματα της εποχής ΕΔΩ . Παρά την βόμβα στο σπίτι του και τις απειλές και τις ύβρεις σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, ο Αναστασιάδης δεν κίνησε ποτέ αγωγή σε κανένα και δεν έκλαψε για κανένα. Έχουν μόνο οι αντιπάλοι του να λένε για εκείνη την καταγγελία του 2004 προς τα αρμόδια σώματα της Ε.Ε για φίμωση των υποστηρικτών του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν την περίοδο πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα ΕΔΩ και ΕΔΩ .

Έστω όμως και έτσι, με τα καλά του και τα κακά του (βλ. τασάκια, νεύρα, αλκοόλ, έντονες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ για να υπερασπιστεί εαυτόν), οι υποστηρικτές του συνέχισαν να βλέπουν στο πρόσωπό του τον Ηγέτη που ενώνει τις δύο αυτές μεγάλες και αντίθετες τάσεις στην παράταξή του. Ναι, τον ευνόησαν και οι συγκυρίες και η ήττα του Κασουλίδη το 2008, ωστόσο δεν κράτησε «μανιάτικα» και είπε και τα δικά του «mea culpa» σε φίλους και εχθρούς. Ακόμα και σε αυτούς που άλλαξαν το όνομά του από «Αναστασιάδης» σε «ΑΝΑΝστασιάδης», μιας και αντιλαμβάνονταν ότι το «Νίκαρος» σε «Νικούι» δεν μπορούσε με τίποτα να μετονομαστεί…

«Μεγάλε Νίκο Αναστασιάδη», φώναζαν και οι νεολαίοι το 2013 και το 2018 όταν διεκδικούσε εκλογή και επανεκλογή στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. «Καλύτερα στον Άδη, παρά με Αναστασιάδη», απαντούσαν οι αντιπάλοι του. Σημασία έχει όμως ότι στην πολιτική τα συνθήματα και οι χαρακτηρισμοί έρχονται πάντα τελευταίοι. Ιδιαίτερα για όσους τους αρέσει η κερκιδοποίηση της πολιτικής.

Μέρα, λοιπόν, που είναι οφείλουμε αυτά να τα αναφέρνουμε. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει την ονομαστική του και εμείς ευχόμαστε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Άλλωστε, το «Νίκαρος» το κέρδισε με την αξία του στην πορεία της καριέρας του…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s