Ο Cyprus Youth DiplomaCY γιόρτασε τα 75 χρόνια του ΟΗΕ με παρεμβάσεις από ΥΠΕΞ και Απεσταλμένη ΟΗΕ για Νεολαία

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός νεολαίας Cyprus Youth DiplomaCY διοργάνωσε την Τετάρτη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «H Νεολαία της Κύπρου εορτάζει τα 75 χρόνια του ΟΗΕ», με σκοπό τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της επετείου των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος του ΟΗΕ. 

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα  «Η Σημασία της Πολυμέρειας: Εορτάζοντας την 75η Επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την 60η Επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος του ΟΗΕ», ενώ ομιλία έκανε και η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Νεολαίας Jayathma Wickramanayake.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός είπε ότι ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε πριν από 75 χρόνια μετά τη φρίκη των δύο παγκόσμιων πολέμων, με το όραμα να φέρει κοντά τα κράτη και να εδραιώσει την ειρήνη.

Είναι πλέον καιρός, είπε, για μια νέα γενιά να σκεφτεί πώς αυτό το όραμα μπορεί να μεταμορφωθεί με τρόπο που  να προστατεύει τον πλανήτη μας και να εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία για όλη την ανθρωπότητα.

Τόνισε ότι η ενεργοποίηση της συμμετοχής των νέων σε επίσημους πολιτικούς μηχανισμούς, τους επιτρέπει να ενεργούν ως πολλαπλασιαστές, συμβάλλει σε καλύτερες και πιο βιώσιμες πολιτικές και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε δημόσιους θεσμούς, ιδίως μεταξύ των νέων.

 Ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει τη συνεχή συμμετοχή των νέων στο έργο των διεθνών Οργανισμών, προσθέτοντας ότι «γι `αυτό εργαζόμαστε για την προώθηση του οράματος και των απόψεων των νέων στις πρωτοβουλίες της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες των νέων, οι νέοι γίνονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεργούν ως πολλαπλασιαστές για την προώθηση του κράτους δικαίου και της συμμετοχής των νέων στις κοινωνίες τους. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας με γειτονικές χώρες – Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος – έχουμε συμπεριλάβει σκόπιμα στα σχέδια δράσης μας δραστηριότητες προώθησης των ανταλλαγών νέων, φέρνοντας αυτούς τους τριμερείς μηχανισμούς πιο κοντά στους πολίτες των χωρών μας » είπε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, επεσήμανε ότι ως μέλος του ΟΗΕ από την ανεξαρτησία της το 1960 παρέμεινε πιστή στις βασικές αξίες του ΟΗΕ ως ενεργό μέλος και συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες.

Σημειώνοντας ότι παρόλο που η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας συνολικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος υιοθέτησε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής.

Η προσπάθειά μας, συνέχισε, είναι να προχωρήσουμε πέρα από αυστηρά εθνικούς στόχους και να εξετάσουμε πώς μια πιο διαφορετική, πολυ-θεματική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει στο κοινό καλό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Κύπρου, η ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου μας και η προώθηση ενός οράματος για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικά θέματα, είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στους μηχανισμούς συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στην πολυμέρεια, είπε ότι αυτή παρέχει τη μόνη πλατφόρμα στην οποία μπορούν να επιλυθούν οι προκλήσεις και σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να την ενισχύσουμε.

«Παρά τα μειονεκτήματά του, ο ΟΗΕ παραμένει το μόνο όργανο που συγκεντρώνει όλες τις χώρες του κόσμου κάτω από μια ομπρέλα», είπε.

Στην εκδήλωση μίλησε ζωντανά από τη Νέα Υόρκη η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Νεολαίας, Jayathma Wickramanayake, η οποία παρουσίασε τον ρόλο και το έργο της, καθώς και την σημασία της συμμετοχής των νέων στο έργο και στις δράσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Νεολαίας συμμετέχει σε εκδήλωση που διοργανώνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση Νεολαίας στην Κύπρο.

Στην ομιλία της, είπε ότι η νεολαία σήμερα είναι η μεγαλύτερη γενιά που έχουμε δει ποτέ, η πιο διασυνδεδεμένη και μορφωμένη στην ιστορία, αλλά πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ανεργία, οι ένοπλες συγκρούσεις, ενώ δεν εκπροσωπούνται σε δημοκρατικούς θεσμούς όπως θα έπρεπε.

Παρά το γεγονός, σημείωσε, ότι ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι κάτω των 30 ετών, μόνο το 2% των εκλεγμένων μελών των κοινοβουλίων στον κόσμο είναι κάτω των 30 ετών και είπε ότι στην Κύπρο ο αριθμός είναι μόνο 1,8%.

Αναφερόμενη στην πανδημία, είπε ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους νέους για χρόνια.

Τόνισε ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους και να τους αναγνωρίσουμε ηγετικό ρόλο, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να ακούσουν και να  κατανοήσουν πραγματικά τους νέους και να τους παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Σημείωσε ότι για να διαδραματίσει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο ο ΟΗΕ, πρέπει να συνεργαστεί με τους νέους και  αναφέρθηκε στις δράσεις της Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία προς αυτόν τον στόχο.

 Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους προς την αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ακολούθησε συζήτηση πάνελ με θέμα «Νεολαία για την Πολυμέρεια: ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που θέλουμε» με την συμμετοχή του George Charonis από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του  Μενέλαου Μενελάου, Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Την συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY Ιωάννα Δημοσθένους. Η νεολαία συμμετείχε με αποστολή ερωτήσεων και σχολίων.

Ο κ. Charonis παρουσίασε τον ρόλο του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τα δικαιώματα των νέων, τις προκλήσεις και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την προσπάθεια για την συγγραφή μιας διεθνούς συνθήκης για τα δικαιώματα των νέων. Μίλησε ακόμα για το πρόγραμμα για την νεολαία 2019-2021, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των νέων, την προώθηση της συμμετοχής των νέων σε πολιτικές και δημόσιες υποθέσεις και την ανάπτυξη συνεργασίας με οργανώσεις και δίκτυα νεολαίας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μενέλαου είπε ότι ο ρόλος του Οργανισμού Νεολαίας και του κράτους γενικότερα είναι να βρει τρόπους για να εμπνεύσει τη νεολαία, να τους εισαγάγει στην πολιτική ζωή, να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν και να τους προετοιμάσει ως ηγέτες του μέλλοντος. Οι νέοι, πρόσθεσε, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της διαδικτυακής εκδήλωσης που αποτελείτο από ένα διαδικτυακό εργαστήρι με θέμα «Ιδέες και Εισηγήσεις: τα Ηνωμένα Έθνη που θέλουμε» που ήταν ανοικτό για συμμετοχή σε όλους τους νέους και τις νέες της Κύπρου, οι οποίοι εξέφρασαν τις ιδέες και απόψεις τους για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών και το ρόλο που η νεολαία έχει να διαδραματίσει.

Η διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και χορηγός επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s