Με μικρή άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό του δείκτη να διαμορφώνεται στις 53,99 μονάδες με κέρδη 0,15%. Ο δείκτης FTSE/CySE 20 είχε επίσης άνοδο 0,13% και έκλεισε στις 32,05 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών έφθασε στα 2.253.092,48 ευρώ.

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες, η Κύρια Αγορά είχε άνοδο 0,26%, η Εναλλακτική 0,22%, οι Επενδυτικές έμειναν αμετάβλητες και τα Ξενοδοχεία επίσης άνοδο 1,18%.

Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα είχε η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας με όγκο συναλλαγών 2.213.830,39 (τιμή κλεισίματος 0,680, άνοδος 0,89%), ακολουθούμενη από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με όγκο συναλλαγών 16.022,05 (τιμή κλεισίματος 0,712, πτώση 0,56% ), της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΓΡΟΥ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ με όγκο συναλλαγών 11.045,03 (τιμή κλεισίματος 1,080, άνοδος 1,89%), της K + G COMPLEX PUBLIC COMPANY LTD με όγκο συναλλαγών 5.625,51 (τιμή κλεισίματος 0,173, πτώση 3,89%), της CYPRUS CEMENT PUBLIC COMPANY LTD με όγκο συναλλαγών 2.329,49 (τιμή κλεισίματος 0,340, αμετάβλητη).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 5 κινήθηκαν ανοδικά, 4 καθοδικά και 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο αριθμός των συναλλαγών ήταν 69.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μετά από σχετικό αίτημα της εισηγμένης εταιρείας Interlife Ανώνυμη Ασφαλιστική Α.Ε.Γ.Α. (ΝΕΑ Αγορά), ανακοινώνει την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας από την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021 (7 εργάσιμες ημέρες), ενόψει της επικείμενης εισαγωγής της εταιρείας και στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) – (παράλληλη εισαγωγή και στα δύο Χρηματιστήρια), μετά από την απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για αποδοχή της αίτησης εισαγωγής της εταιρείας, υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σχετικά σήμερα 23/12/2020.

Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε, με βάση το Άρθρο 183 του περί Αξιών και Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Σημειώνεται επίσης ότι πέραν της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εν’ λόγω εταιρείας, δεν θα επιτρέπονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές με βάση το Άρθρο 23 του Νόμου του ΧΑΚ, ούτε και συναλλαγές Over The Counter (OTC).

Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ανακοινώνει τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας South East Europe Gaming Τυχερά Παιχνίδια ΑΕ (Ν.Ε.Α. Αγορά).

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 183 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, εφόσον η εν λόγω εταιρεία δεν έχει προβεί στην έκδοση και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2019 καθώς και της Εξαμηνιαίας Οικονομικής της Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2020.

Η συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης θα ισχύει από τις 29 Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2021) ή νωρίτερα, εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τις εκκρεμείς συνεχείς της υποχρεώσεις.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου έχει ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία του, για διαγραφή των τίτλων της εταιρείας Liberty Life Insurance Public Company Ltd. Το Συμβούλιο έχει λάβει αυτήν την απόφαση, σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, για το λόγο ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων της εν’ λόγω εταιρείας και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της, έτσι ώστε να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου για διαγραφή των τίτλων της εταιρείας έχει ληφθεί, με βάση τα πιο κάτω:

(α) Μη συμμόρφωση της εταιρείας με την υποχρέωση της για υποβολή και δημοσιοποίηση:
– της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2018,
– της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2019,
– της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2019 και
– της Εξαμηνιαίας Οικονομικής της Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2020.
(β) Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου 2020 ότι η Έφορος Ασφαλίσεων έχει προβεί σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.
(γ) Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε διορισμό νέων εξωτερικών ελεγκτών, μετά από την παραίτηση των ελεγκτών της, στις 6 Αυγούστου 2020.
(δ) Η εταιρεία δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίηση της πιο πάνω χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, που εκκρεμεί.

Μέχρι να ληφθεί σχετική απάντηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι τίτλοι της εταιρείας αυτής θα συνεχίσουν να τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s