ΑΡΘΡΟ: Η ΠΟΕΔ μέσα από το κοινωνικό της έργο

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) διαχρονικά, πέραν από τη συνδικαλιστική της δράση, είχε και έχει να επιτελέσει και να επιδείξει έργο κοινωνικό σε ένα πολιτικό πλαίσιο αλληλεγγύης.

Ως εκ τούτου έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις στον τομέα της παιδείας και όχι μόνο. Δε θα μπορούσε άλλωστε να γινόταν διαφορετικά, μιας και η Οργάνωση αποτελείται από εκπαιδευτικούς, ανθρώπους δηλαδή που ασκούν καθημερινά το λειτούργημα της μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας, των μελλοντικών πολιτών αυτού του τόπου.

Μια από τις πρόσφατες δράσεις της ΠΟΕΔ ήταν η συγκέντρωση παιδικών και νεανικών βιβλίων για τα παιδιά του Λιβάνου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (Κ.Σ.Π.Ν.Β.), τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Σχολικές Εφορείες. Μια δράση που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με επιτυχία μιας και για άλλη μια φορά μέσα από τη συνεργασία αποδεικνύεται ότι μια φαινομενικά μικρή προσφορά είναι ικανή να δώσει χαρά στα παιδιά της γειτονικής μας χώρας που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται.

Βεβαίως η κοινωνική προσφορά της ΠΟΕΔ αγγίζει και άλλους τομείς. Αξίζει να αναφερθεί κανείς και στην πρόσφατη συνεισφορά της ΠΟΕΔ στον αγώνα που δίνει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Τον Μάρτη του 2020 με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔ συστάθηκε μια εθελοντική ομάδα με δεκάδες συναδέλφους οι οποίοι μέσα από τη δράση τους και τις υπηρεσίες που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντικά στο Υπουργείο Υγείας, βοήθησαν στη διαδικασία ιχνηλάτησης και κατ’ επέκταση στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον, δεκάδες εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν προστατευτικές ασπίδες για το ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της πανδημίας.

Μέρος της διαχρονικής προσφοράς της ΠΟΕΔ αποτελεί και το περιοδικό «Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ», το μακροβιότερο παιδικό περιοδικό στον ελληνικό χώρο μιας και μετρά σχεδόν 60 χρόνια ζωής. Εκδίδεται μηνιαία σε 10000 αντίτυπα και διανέμεται σε παιδιά της Κύπρου από 5-12 χρόνων, τόσο των δημόσιων σχολείων όσων και των ιδιωτικών για οκτώ τεύχη. Γραμμένο με πολλή αγάπη από την πένα των εκπαιδευτικών μας, το συγκεκριμένο περιοδικό αποτελεί μια προσφορά της ΠΟΕΔ προς τα παιδιά.

Εισφορές σε κοινωφελή ιδρύματα, χορηγίες σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα που προάγουν τη φιλαναγνωσία, οικονομική βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη είναι μόνο μερικές επιπλέον δράσεις της ΠΟΕΔ που επιβεβαιώνουν τόσο την πολλαπλότητα του ρόλου της όσο και την κοινωνική της δράση. Αυτός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας από τους ρόλους της.

Μύρια Βασιλείου

Πρόεδρος ΠΟΕΔ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s