ΑΡΘΡΟ: Το χάσμα στην απονομή δικαιοσύνης απέναντι στις τραπεζικές παρανομίες

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Εδώ και χρόνια (προτού εκλεγώ Ευρωβουλευτής αρχικά το 2014), τεκμηριώνω φορτικά το τεράστιο έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης απέναντι στο θεσμικό έγκλημα δεκαετιών εναντίον της Κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

Συγκεκριμένα, λόγω υποχρεωτικής εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τέθηκε σε ισχύ (1997) στην Κύπρο η νομοθεσία για τους καταχρηστικούς όρους και πρακτικές (τραπεζών) στις συμβάσεις τους με καταναλωτές.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία,

α) αφορά όλους τους καταναλωτές (π.χ. δανειολήπτες) και όχι μια ελάχιστη μερίδα που αιτήθηκαν ένταξη στο Σχέδιο «Εστία»,

β) καθιστά όλες τις καταχρηστικές χρεώσεις παράνομες και άκυρες, γ) υποχρεώνει την Κυβέρνηση να διαμορφώσει τον αναγκαίο εγχώριο αποτελεσματικό μηχανισμό/εργαλείο ώστε να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική συμμόρφωση με διαγραφή όλων των υπερχρεώσεων.

Αντί των πιο πάνω, το κυπριακό συγκρότημα εξουσίας συνήργησε για δεκαετίες ώστε το τραπεζικό σύστημα να εφαρμόζει καταχρηστικούς όρους/πρακτικές -ως να έχει ασυλία στην παρανομία-, με αποτέλεσμα τεράστιες παράνομες υπερχρεώσεις, που κατέστρεψαν χιλιάδες δανειολήπτες οικονομικά και άλλωσπως. 

Για αυτό το οργανωμένο έγκλημα παρανομιών και συγκάλυψης, επικρατεί σιωπή. Είμαστε εντός ΕΕ, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική προστασία της κοινωνίας από τις τραπεζικές παρανομίες και επιπλέον, τα Κυπριακά Δικαστήρια αρνούνται να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σχετικές καθοδηγητικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. 

Το χάσμα στην απονομή δικαιοσύνης διαπίστωσε ο αρμόδιος θεσμός της ΕΕ. Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε επίσημα ότι οι κανόνες απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο δεν συνάδουν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες/όρους και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Επιπλέον, διαπίστωσε την άρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών περί παράνομων-καταχρηστικών όρων και πρακτικών.

Λόγω αυτής της πεισματικής άρνησης της Κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου το 2013, την οποία ανανέωσε το 2019 επειδή διαπιστώνει τη συνεχιζόμενη παραβίαση. Σε τεκμηριωμένες αποφάσεις της, η Αρχή για εφαρμογή των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών νομοθεσιών στην Κύπρο, διαπιστώνει ευρεία χρήση παράνομων καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες. Με δεδομένο ότι οι όροι και οι πρακτικές των τραπεζών ήταν πανομοιότυποι, πανομοιότυπες είναι και οι παράνομες χρεώσεις που κατέστρεψαν χιλιάδες δανειολήπτες…

Δικαστήρια άλλων κρατών-μελών αξιοποιούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δίκαιο), καθώς και αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η Κύπρος, το υπ’ αριθμόν ένα κράτος σε παράνομους όρους/πρακτικές στην ΕΕ, βρίσκεται στο μηδέν! Τα Κυπριακά Δικαστήρια δεν απέστειλαν ούτε ένα προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ που να αφορά καταχρηστικούς όρους τραπεζών.

Τις τελευταίες μέρες εξελίχτηκε ένα «θέατρο» με την πρόταση Αβ. Νεοφύτου για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τις καταχρηστικές χρεώσεις σε όσους δανειολήπτες αιτήθηκαν ένταξή τους στο Σχέδιο «Εστία». Δεν είναι μόνο το ζήτημα ισονομίας που υποχρεώνει εδώ και δεκαετίες την Κύπρο να παρέχει το δικαίωμα αυτό σε όλους, αλλά η Κυβέρνηση το αρνείται. Είναι πλέον ζήτημα πολιτικού ξεσηκωμού εναντίον ενός συνεχιζόμενου εμπαιγμού απέναντι στην υποχρέωση για απονομή δικαιοσύνης βάσει της νομοθεσίας.

Κώστας Μαυρίδης

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

costas.mavrides@europarl.europa.eu      

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s