Ευανθία Σάββα: «Υποχρεωτικές οι άδειες για ρύπους και για τις ασφαλτικές μονάδες»

Γραπτή δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, εξέδωσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Την Επιτροπή Εργασίας απασχόλησε σήμερα τροποποιητικό προσχέδιο Κανονισμών, με το οποίο σκοπείται η κατάργηση του Μέρους Γ του Παραρτήματος I των περί Ελέγχου της Ρύπανσης της ατμόσφαιρας (Μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις) Κανονισμών, ούτως ώστε στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις να περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος.

Ουσιαστικά, η Υπουργός Εργασίας θα μπορεί να επιβάλει -μέσω της διαδικασίας έκδοσης των αδειών εκπομπής αέριων αποβλήτων- όρους λειτουργίας, οι οποίοι θα μπορούν να περιλαμβάνουν οριακές τιμές εκπομπής για αέρια απόβλητα και άλλα διαχειριστικά μέτρα, ώστε να μειώνεται η αέρια ρύπανση.

Η προτεινόμενη τροποποίηση είναι, βεβαίως, προς στην σωστή κατεύθυνση, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι συγκεκριμένες μονάδες είναι ρυπογόνες και ως εκ τούτου επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τον προβληματισμό μας και την έντονη ανησυχία μας, αναφορικά με την επικείμενη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων από την περιοχή του Δαλιού. Όπως έχει λεχθεί σήμερα στην Επιτροπή, η συγκεκριμένη τροποποίηση θα τύχει εφαρμογής από τις συγκεκριμένες μονάδες με την μετακίνηση τους στους νέους χώρους που έχουν προταθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Ιούλιο.

Από τα πιο πάνω, προκύπτει το εξής απλό ερώτημα, το οποίο -δυστυχώς- έχει μείνει αναπάντητο. Οι συγκεκριμένες μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σημερινό καθεστώς μέχρι την μετακίνηση τους; Και για πόσο χρονικό διάστημα;

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι επιβάλλεται η μετακίνηση των ρυπογόνων μονάδων από την συγκεκριμένη περιοχή ή ακόμα και το κλείσιμό τους, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των πολιτών, αλλά και το περιβάλλον. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει αδειοδότηση νέων εργοστασίων, προτού γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και εν γένει όλα όσα απαιτούνται για κατάλληλη χωροθέτησή τους που θα διασφαλίζει αποτελεσματικά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα, δημιουργώντας πολλαπλά άλλα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s