Ανεπιτυχής η απαγόρευση κυκλοφορίας λένε οι γαλλικές αρχές – στη Γερμανία περιορισμοί στις αφίξεις

Ανεπιτυχής η απαγόρευση κυκλοφορίας που εφαρμόστηκε λένε οι γαλλικές αρχές. Στη Γερμανία επιβάλλονται περιορισμοί στις αφίξεις σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της έξαρσης ειδικά του νέου στελέχους. Στην Πολωνία έγινε άρση κάποιων μέτρων ενώ σε Σερβία οι εμβολιασμοί προχωρούν και η χώρα είναι δεύτερη στην Ευρώπη, μετά το ΗΒ, σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά εκατομμύριο κατοίκους. Υποχώρηση της πανδημίας στη Ρωσία βλέπει ο Πούτιν.

Τα νέα στελέχη του κορωνοϊού κυκλοφορούν ευρύτερα κάθε εβδομάδα και μια αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται με περίπου το 60% των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας να είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορωνοϊό και τη Γαλλία να βρίσκεται τώρα κοντά στο σημείο να πρέπει να μεταφέρει ασθενείς από μια περιφέρεια σε άλλη προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση σε ορισμένα νοσοκομεία.

Ο Βεράν είπε πως τα νέα στελέχη του ιού –κυρίως το βρετανικό νέο στέλεχος– κυκλοφορούν ενεργά στη Γαλλία και πως ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί με αυτά έχει αυξηθεί από περίπου 500 την ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου σε τουλάχιστον 2.000 ημερησίως σήμερα.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική για να περιορίσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι διαδεδομένα στις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Το Βέλγιο έχει ήδη απαγορεύσει στους κατοίκους του να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό μέχρι τον Μάρτιο για να καταπολεμήσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών στελεχών , όμως άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν ριζικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις ταξιδιών ή εισόδου. Ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της ακόμη κι αν η ΕΕ ως σύνολο δεν συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα.

Την Δευτέρα η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συναντώνται για να αξιολογήσουν το πλάνο εμβολιασμών.

Η πανδημία στην Ρωσία υποχωρεί σταδιακά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι νωρίς να χαλαρώσουμε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, και πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης ώστε να υπάρχει απόθεμα κλινών.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι πρέπει να εμβολιασθούν 68 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης κατά την διάρκεια του οποίου έχουν εμβολιασθεί σχεδόν 70 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η φαρμακευτική βιομηχανία έχει υπερβεί τους στόχους των χρονοδιαγραμμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Παράλληλα επισήμανε ότι το επίπεδο νοσηρότητας την παρούσα στιγμή στην Ρωσία είναι 12 άτομα ανά 100 χιλιάδες, αναφέροντας ότι ο αριθμός αυτός είναι τέσσερις φορές μικρότερος από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πολωνία θα ανοίξει και πάλι τα εμπορικά κέντρα την 1η Φεβρουαρίου ενώ θα διατηρήσει σε ισχύ τους περισσότερους από τους άλλους περιορισμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει μειωθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανταμ Νιτζίλσκι.

Τα περισσότερα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, καθώς και τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν κλείσει στην Πολωνία από το τέλος Δεκεμβρίου. Με δια ζώσης διδασκαλία λειτουργούν μόνο οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Ο Νιτζίλσκι δήλωσε πως η κατάσταση με την πανδημία έχει σταθεροποιηθεί στην Πολωνία, όμως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη κινδύνους που σχετίζονται με τους υψηλούς αριθμούς των κρουσμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και με τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης πως οι αναμενόμενες διαδηλώσεις κατά της δικαστικής απόφασης που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση θα αυξήσει τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα.

Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό στη Σερβία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, εμβολιάστηκαν συνολικά 398.804 πολίτες.

Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός `Ανα Μπρνάμπιτς, η Σερβία είναι δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Βρετανία, σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η Σερβία μέχρι σήμερα παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm, περίπου εκατό χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech και 2.400 δόσεις του ρωσικού Sputnik-V.

Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανήγγειλε την άφιξη αύριο 40.000 δόσεων του Sputnik-V και τη Δευτέρα 9.800 δόσεων του εμβολίου Pfizer-Biontech. Πολύ σύντομα αναμένεται και μία ακόμη μεγάλη παρτίδα, ενός εκατομμυρίου δόσεων, του κινέζικού Sinopharm.

Η Σερβία συνολικά έχει παραγγείλει και προπληρώσει περίπου οχτώ εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων. Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να φτάσει στη Σερβία επιτροπή του ρωσικού ινστιτούτου Gamaleja για να εξετάσει αν πληρούνται οι τεχνολογικές προϋποθέσεις για την παραγωγή στο ινστιτούτο `Torlak` στο Βελιγράδι του εμβολίου Sputnik-V.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s