Ανδρέας Βύρας στην Efimerida-Cy: «Το όραμα μας για την Λάρνακα δεν σταματά να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται»

Αισιόδοξα βλέπουν το 2021 στη Λάρνακα παρά τις συνθήκες πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Για όλα όσα αφορούν την «πόλη του Ζήνωνα», το δικό του όραμα, τη δράση και τις αποφάσεις του Δήμου Λάρνακας, μίλησε στην EfimeridaCy ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Ο 42χρονος πρώτος δημότης δεν έκρυψε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι με συνετή διαχείριση και ορθές πολιτικές τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα μέχρι το τέλος της θητείας του για όλους τους δημότες.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην EfimeridaCy:

Δήμαρχε καλή χρονιά και καλωσορίσατε στη βήμα αυτό. Πώς σας βρήκε η έλευση του 2021;

«Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και με την ευκαιρία αυτή να σας ευχαριστώ κάθε κάλο στο νέο αυτό βήμα σας.

Αδιαμφισβήτητα το 2020 ήταν μια σκληρή χρονιά με πολλές δυσκολίες. Η έλευση του 2021 έφερε και το ελπιδοφόρο μήνυμα από την επιστήμη με την έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι και ευχόμαστε όλοι να αποτελέσει αφετηρία προόδου για την ανθρωπότητα ούτως ώστε να επιστρέψουμε στις χαρές της ζωής που μας στερεί αυτή η περιπέτεια».

Περάσατε από αυτοπεριορισμό και παρόλα αυτά ο Δήμος δεν έμεινε αδρανής. Πόσο εύκολη και πόσο δύσκολη είναι η διεύθυνση ενός μεγάλου Δήμου από το σπίτι;

«Δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη ή κάτι ακίνδυνο ή ακόμα κατά την γνώμη μερικών ότι δεν υπάρχει! Υπάρχει και είναι κάτι ύπουλο που καθημερινά κρίνει τις ζωές των ανθρώπων καθώς και την πορεία του μέλλοντος μας! 

Η διοίκηση εξ αποστάσεως σίγουρα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τη διοίκηση με φυσική παρουσία. Παρόλα αυτά, στο Δήμο Λάρνακα έχουμε λάβει όλα τις απαραίτητες παραμέτρους για να μπορεί το 80% του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι του. Εξάλλου, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Κράτους, προσαρμοστήκαμε  στις ανάγκες που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα για ένα ευέλικτο, ψηφιακό και αξιόπιστο εργασιακό περιβάλλον εξ αποστάσεως.

Με τις ατέλειωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα και με τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας, μπόρεσα να συνεχίσω την ενεργή και αποτελεσματική συμμέτοχη στη διοίκηση του Δήμου, έστω και σε αυτοπεριορισμό».  

Αναλάβατε τη Δημαρχεία της Λάρνακας τον Δεκέμβριο του 2016 σε μια δύσκολη συγκυρία. Μόλις τρία χρόνια μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2013 και του κουρέματος καταθέσεων.

Η κοινωνία φυσιολογικό είναι έκτοτε να μην βλέπει τους άρχοντες και τους πολιτικούς με θετικό μάτι. Εσάς πως σας αντιμετωπίζουν οι δημότες της πόλης σας;

«Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω ένα από τα χαρακτηριστικά που με καθόριζαν πάντα, από μικρό παιδί, είναι η ειλικρίνεια. Αυτή η ειλικρίνεια μέσα από την θέση του αξιώματος μου μεταφράζεται και ως διαφάνεια. Και αυτοί είναι οι δύο άξονες στους οποίους βασίζομαι και κινούμε καθημερινά. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έδινα ψεύτικες υποσχέσεις που θα παραπλανούσαν τους δημότες.

Είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως αποτέλεσμα των κρουσμάτων διαφθοράς, έχει δεχτεί καίριο πλήγμα. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ευθύς εξ’ αρχής είχα θέσει ως αποστολή μου την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των συνδημοτών μου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους.

Κι αυτό συνεχίζει να είναι η αποστολή μου. Με αυτή την αποστολή ξεκίνησα κι αυτή θα είναι η πυξίδα μου κατά την διάρκεια της θητείας μου.

Με αισιοδοξία για αλλαγή και μακριά από μιζέρια και μεμψιμοιρίες. Με θετική διάθεση και χωρίς ίχνος εφησυχασμού, με σκληρή δούλεία επιτύχαμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών».    

Παρά το ότι προέρχεστε από το ΑΚΕΛ, εντούτοις προβάλατε και όντως τηρήσατε ένα ενωτικό και συλλογικό ηγετικό προφίλ. Ήταν αυτό δική σας θέληση και στοιχείο του χαρακτήρα σας ή το έφεραν οι ανάγκες και οι συνθήκες;

«Η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται. Για να κερδηθεί, πρέπει να νιώσουν οι συνδημότες μας, ότι υπάρχει ένας Δήμαρχος και μια νέα Δημοτική Αρχή που θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν για την πόλη μας ενωμένοι και συλλογικά.

Από το χαρακτήρα μου, ως άνθρωπος είμαι συναινετικός και συνεργάζομαι με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και με όλους τους φορείς, οργανώσεις και τους δημότες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εσωτερικά του Δημοτικού Συμβουλίου, από όλες ανεξαρτήτως τις Δημοτικές Ομάδες υπάρχει πνεύμα συναίνεσης και δεν λειτουργούμε με τον κλασικό αντιπολιτευτικό τρόπο. Διαφωνίες πάντα υπάρχουν, αλλά αυτό που μετρά είναι η καλή διάθεση και η διάθεση για εξεύρεση της κατάλληλης κα συμφέρουσας λύσης για το καλό της πόλης.

Είμαι ένας Δήμαρχος μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, που ιεράρχησα ως πρώτη προτεραιότητα την εξυγίανση, τη χρηστή διοίκηση, την ενίσχυση των ελέγχων και τι είναι αυτό που πρέπει να πάρει την πόλη μπροστά.

Έτσι λειτουργώ ως Δήμαρχος και μαζί με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο επανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας».

Ξεκίνησα να μιλώ πρώτα για το πρόσωπό σας καθώς τόσο εσείς, όσο και ο υποφαινόμενος μένουμε στη Λάρνακα, αλλά έχουμε ρίζες προσφυγικές και κάποια πράγματα επί του προσωπικού θεωρώ ότι πρέπει να λέγονται.

Κυριάρχησε λόγου χάρη για πολλά χρόνια η εντύπωση ότι οι Λαρνακείς ή οι Αραδιππιώτες δεν τα πήγαιναν καλά με τους πρόσφυγες. Μάλιστα η κόντρα αυτή είχε περάσει κάποιες φορές και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες της πόλης. Εσείς βιώσατε αυτή την τάση; Πώς αλλάζουν οι εποχές;

«Προσωπικά δεν έχω βιώσει αυτή την κατάσταση ποτέ όπως και καμία αντίδραση ως προέκταση της. Μπορεί  να υπήρξαν κάποια σχόλια σε μορφή πειράγματος και αστείου αλλά ποτέ με σοβαρό ύφος και κακή διάθεση.

Εγώ όπως και τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου, μπορεί να μην ζήσαμε την εισβολή, ζήσαμε όμως την προσφυγιά και τις συνέπειες της μέσα από τον πόνο και τη στεναχώρια που βλέπαμε στα πρόσωπα των γονιών, των παππούδων και των συγγενών μας.

Παρόλα αυτά, η Λάρνακα και ο κόσμος της που με πολλή αγάπη μας φιλοξένησε, μας έκανε να νιώθουμε μέρος της και ότι δεν ήμασταν ξένοι, αλλά φίλοι μεταξύ φίλων. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που συνέβαλε στο να αγαπήσω αυτή την πόλη και να τη νιώσω δική μου.

Οι περισσότεροι νέοι που γνωρίζω οι οποίοι κατάγονται από τα κατεχόμενα εδάφη μας που με υπερηφάνεια θυμούνται και τιμούν την καταγωγή τους, αλλά το ίδιο αγαπούν την Λάρνακας την πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν».

Μιας και ο λόγος για την Αραδίππου, επανήλθε η συζήτηση για την συνένωση των δύο Δήμων στην επιφάνεια πριν από λίγες ημέρες. Πριν λίγους μήνες υπήρχε και μια δημόσια διαφωνία για τα δημόσια όρια και τις βιομηχανικές περιοχές. Γενικά όμως, πέραν από τις θέσεις του κάθε Δήμου, σε τι οφελεί αυτό;

«Εγώ προσωπικά έχω πολύ καλές σχέσεις με την Αραδίππου αφού φοίτησα στο Γυμνάσιο εκεί. Έχω φίλιες από μικρή ηλικία που συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Έτσι δεν θεωρώ την Αραδίππου είναι κάτι μακρινό από εμένα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο εν μέσω των προσπαθειών για μεταρρύθμιση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές. Στόχος όλων μας, είναι να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πυλώνας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, να δημιουργήσει θέσεις εργασία και να παρέχει στους δημότες μια ποιοτική ζωή. Και πάνω από όλα να εξυπηρετεί και να υπηρετεί τον κάθε δημότη.

Για να επιτευχθεί ερωτούμαστε συλλογικά, συναινετικά, εντατικά και με όραμα για το που θέλουμε να φτάσουμε αλλά και σχέδιο για το πως φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η συνεργασία με άλλους Δήμους αλλά και Κοινότητες ήταν πάντα επιβεβλημένη σε όλους τους τομείς τόσο πολιτιστικού, εκπαιδευτικού,  οικονομικού αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Εξάλλου η συνεργασία αλλά και η χάραξη κοινής γραμμής σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη πόλη και Επαρχία Λάρνακας. Αυτό βοηθά στη δυναμική διεκδίκηση για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων αλλά και στην επίλυση προβλημάτων κοινού χαρακτήρα.

Κάτι τέτοιο αποτελεί μια καθοριστική κίνηση για την πόλη και Επαρχία Λάρνακας που συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των πολιτών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης του μέρους, στα πλαίσια ενός σύγχρονου Σχεδίου Περιοχής».   

This image has an empty alt attribute; its file name is photo-18-11-2018-08-02-22.jpg

Αρκετοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου, χαρακτηρίζαμε κατά καιρούς την Λάρνακα ως τον «φτωχό συγγενή της Κύπρου». Και όντως αν κανείς κάνει τις συγκρίσεις θα δει ότι στις πλείστες αποφάσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις και πρόοδο, ερχόταν από τους τελευταίους. Συμφωνείτε;

«Η Λάρνακα, την πενταετία που διανύουμε, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ίσως να είναι και η πιο καθοριστική για το μέλλον της κατά τις επόμενες δεκαετίες. Τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει, διαφοροποιούν τον ρόλο της σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Με την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας, με την ολοκλήρωση της μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και με όλα τα έργα που είναι προς υλοποίηση και που σχεδιάζουμε, η Λάρνακα δεν μένει ο «φτωχός συγγενής».

Δεν στάθηκα και ούτε πρόκειται ποτέ να σταθώ στο παρελθόν ανακαλώντας τι θα μπορούσε να είχε γίνει και επιρρίπτοντας ευθύνες.  Βλέπουμε το μέλλον και το μέλλον είναι η Λάρνακας.  Μεθοδικά εργαζόμαστε καθημερινά προς τη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία της πόλης μας, σε όλους τους τομείς και κατ’ επέκταση του τόπου μας! Μέσα στα πλαίσια αυτά αλλά και σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της, σίγουρα μπορεί να καταστεί ένας Δήμος προοδευτικός και ελκυστικός και συνάμα πρότυπο για άλλους Δήμους».

Μιλήστε μας τώρα για την πανδημία. Εξ όσων θυμάμαι τις πρώτες ημέρες πέρσι τον Μάρτιο γινόταν ο κακός χαμός, ιδιαίτερα στις λαϊκές αγορές. Πώς διαχειρίζεται ο Δήμος την κατάσταση με το δεύτερο lockdown;

«Τόσο κατά το πρώτο αλλά και κατά το δεύτερο lockdown, εμείς ως Δήμος Λάρνακας, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα βάσει των Διαταγμάτων, θέλοντας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, προσκαλέσαμε τους δημότες όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί από το αρμόδια Υπουργεία. Ίσως στην αρχή να παρατηρήθηκε κάποια «αταξία» σχετικά με την λαϊκή αγορά αλλά με την σωστή οργάνωση και τήρηση των μέτρων επιλύθηκε οποίο πρόβλημα παρουσιάστηκε.

Οι δημότες της Λάρνακας, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών δεδομένων, φαίνεται ότι έχουν συμμορφωθεί και εφαρμόσει τα μέτρα σε πολύ μεγάλο βαθμό». 

Αναφέρατε μείωση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του Δήμου λόγω της πανδημίας. Τι σημαίνει αυτό;

«Η πανδημία επέφερε πολλά και πολλαπλά προβλήματα σε διάφορούς τομείς. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα ως απόηχος αυτής της κατάστασης είναι και η απώλεια εσόδων ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η απώλεια αυτή, πλήρως δικαιολογημένη είναι απορροή από την μείωση των εισπράξεων από την ενοικίαση κρεβατιών και ομπρέλες στις παραλίες μας αφού στη Λάρνακα παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη μείωση τουρισμού, τη δικαιολογημένη μείωση στις Δημοτικές Φορολογίες σε Εταιρείες οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τα Διατάγματα με αποτέλεσμα να παύσουν τις εργασίες στους κατά το πρώτο lockdown και αλλά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στήριξε τους Δήμους οικονομικά σε ένα μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία στους. Παρόλα αυτά η μείωση των εσόδων του Δήμου Λάρνακας είναι σημαντική και στην προσπάθεια μας να αντισταθμίσουμε αυτό το έλλειμμα, ετοιμάσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2021 ιεραρχώντας τις ανάγκες και στόχους μας. Βασικό μέλημα μας είναι η ολοκλήρωση των έργων και ο προγραμματισμών νέων τα οποία ενδέχεται να συγχρηματοδοτηθούν από διάφορα Ταμεία. Παράλληλα προβλέψαμε μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν την μελλοντική μας πορεία τα επόμενα χρόνια όταν πλέον οι επιπτώσεις από τα οικονομικά θέματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται.»

Πέραν από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τις περιοχές του παλιού αεροδρομίου, των διυλιστηρίων και του λιμανιού, για τα έργα των 40 εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζονται να προωθηθούν στη Λάρνακα τα επόμενα χρόνια τι πλάνο υπάρχει; Ποιους τομείς αφορούν;

«Με την πρόσφατη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας της Μελέτης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας 2021 – 2030 που περιλαμβάνει τους Δήμους Αραδίππου, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς –  Μενεού, Αθηένου, Λάρνακας και Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης, θα δώσει ώθηση σε έργα δεκαετίας τα οποία υπολογίζεται να ανέλθουν γύρω στα €324 εκατομμύρια και θα είναι συγχρηματοδοτούμενα από διάφορα Ταμεία.

Η Στρατηγική επικεντρώνεται σε 3 άξονες προτεραιότητας ως ακολούθως:

  • Λάρνακα, γαλάζια πόλη
  • Λάρνακα, πράσινη πόλη
  • Λάρνακα, ανθρώπινη πόλη

Σκοπός της Μελέτης αυτής είναι η προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού και περιαστικού συμπλέγματος της Λάρνακας. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των σύνθετων οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών και περιβαλλοντικών αναγκών και προκλήσεων της περιοχής.

Η Μελέτη θα υποβληθεί σύντομα στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας.

Πέραν των πιο πάνω, η πρόταση MARITEC-X του Δήμου Λάρνακας και των άλλων Εταίρων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020 με την για τη δημιουργία του «Cyprus Marine and Maritime Institute»  (CMMI) στο πλαίσιο του Teaming Project, αξιολογήθηκε πρώτη μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την Κύπρο και τρίτη μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν από όλη την Ευρώπη.

Το ύψος της χρηματοδότησης αφορά €30 εκατομμύρια  (€15 εκ. από Ε.Ε. και €15 εκ. από Κρατικό Προϋπολογισμό). Η συγκεκριμένη πρόταση επιπλέον έχει εξασφαλίσει €40 εκατομμύρια η αξία της συνολικής δέσμευσης των μελών για την στήριξη του Κέντρου με πόρους και άλλα μέσα.

Το CMMI αποτελεί ένα περιφερειακό, θεσμικό, επιστημονικό πυρήνα και θα προωθήσει την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους τομείς της μπλε οικονομίας. Το Κέντρο θα χρησιμεύσει ως μέσο για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων και νέων δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ανθρώπινων και υλικών πόρων στον θαλάσσιο τομέα της Κύπρου, θα αποτελέσει μέρος της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας του νησιού μας».

Ο Ανδρέας Βύρας μίλησε για το δικό του όραμα από το 2016. Σήμερα αυτό το όραμα αλλάζει; Ενισχύεται; Έχετε πάρει ιδέες και πρότυπα από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο;

«Ήδη βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της πενταετίας που διανύουμε. Η Λάρνακα αντιμετωπίζει ενεργά τις προκλήσεις οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον της κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ο Δήμος Λάρνακας είναι ένας Δήμος ανοικτός στις νέες επενδύσεις, στην καινοτομία και στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επίτευξη πολλών στόχων.    

Το όραμα μου για την Λάρνακα παραμένει το ίδιο και ενισχύεται και ενδυναμώνεται. Παραμένει ένα όραμα που ξεδιπλώνεται μέσα από το τρίπτυχο: Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα.

Συλλογικά έχουμε όραμα και σχέδιο για να φτιάξουμε μια πόλη όμορφη, πράσινη και καθαρή, προσβάσιμη για όλους, με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και επαρκείς συγκοινωνίες. Τεχνολογικά ανεπτυγμένη και εξυπηρετική. Με πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και σε κάθε οικονομική διαχείριση. Να ζωντανέψουμε γειτονιές, συνοικίες και εμπορικές περιοχές. Να δώσουμε σημασία ξανά στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στους νέους μας. Στην τρίτη ηλικία. Στις γυναίκες. Στους μικρομεσαίους. Στα άτομα με αναπηρίες. Ευκαιρίες να ζήσουν. Να συν – δημιουργήσουν στην πόλη μας.

Να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα ιστορικά μας μνημεία. Να διεκδικήσουμε συνετές, βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις που θα δίνουν επιλογές στους επισκέπτες μας. Να προσελκύσουμε ολόχρονα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως αθλητικό και συνεδριακό. Να σχεδιάσουμε εξειδικευμένες για τον τουρισμό υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Να αναδείξουμε το φυσικό μας περιβάλλον και τις ομορφιές της πόλης μας.

Μια Λάρνακα, ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Να αναδείξουμε την προνομιακή θέση της πόλης μας. Κι όλα αυτά που την κάνουν μοναδική. Να σχεδιάσουμε υπηρεσίες που θα διευκολύνουν και θα παροτρύνουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας, αλλά δεν θα «χαρίζονται» με ιδιοτελή κριτήρια. Να δώσουμε κίνητρα για νέες οικογενειακές, μικρομεσαίες, καινοτόμες επιχειρήσεις και start-ups. Να προσελκύσουμε επενδύσεις, χωρίς να ξεπουλήσουμε. Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη βάζοντας στην άκρη πρακτικές που ταύτισαν την πόλη μας με τη διαφθορά. Να διεκδικήσουμε δυναμικά την υλοποίηση των μεγάλων έργων κι έτσι να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Να φέρουμε ευημερία για όλους τους δημότες της.

Το βασικότερο στοίχημα μας είναι η πολυπόθητη, για δεκαετίες τώρα, ολική μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας καθώς επίσης και η υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας. Οι δύο αυτοί στόχοι ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί και τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις αλλαγές και τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση τους».

Τι θα σας ικανοποιούσε να παραδώσετε όταν με το καλό αποχωρήστε από τη Δημαρχεία και τι θα σας στεναχωρούσε;

«Στο σύνολο της γενικότερης πορείας μου έζησα πολλές σημαντικές στιγμές, ευχάριστες αλλά  και δυσάρεστες. Τις δυσάρεστες που προκαλούν στεναχώριες τις αφήνω πίσω μου για να μπορέσω να προχωρήσω με αισιοδοξία. Τις ευχάριστες τις κρατώ αφού βάσει αυτών συνεχίζουμε να δημιουργούμε, ο κάθε ένας από τον χώρο του.

Όταν έρθει η στιγμή να αποχωρήσω από το αξίωμα του Δημάρχου, θέλω να περπατώ στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά έχοντας το αίσθημα ότι και εγώ μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο καταφέραμε να βοηθήσουμε την πόλη και τους συνδημότες μας μέσα από διάφορους τρόπους.

Θα ήθελα να νιώθω το αίσθημα ότι η πόλη της Λάρνακας δεν είναι πλέον «ο φτωχός συγγενής» αλλά η πόλη που δικαιούται όλα όσα δικαιούνται όλες οι άλλες πόλεις όσον αφορά την ανάπτυξη. Ότι είναι πόλη επιλογής και γιατί όχι, μια πόλη καλύτερη και από πολλές πόλεις της Ευρώπης».

Τέλος, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν εξ αφορμής της πρώτης σας παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνουμε είχε ολέθριες επιπτώσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη με τραγικό τρόπο. Επιπλέον, επέφερε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ένα πρωτόγνωρο περιορισμό ατομικών ελευθεριών σε κλίμακα και διάρκεια, εν καιρώ ειρήνης.


Σε αυτές, λοιπόν τις εποχές, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ατομική ευθύνη λαμβάνουν το πραγματικό τους νόημα.

Σας ευχαριστώ ξανά για την φιλοξενία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας, το γεγονός ότι ακόμα μια ηλεκτρονική εφημερίδα έχει έδρα της την πόλη μας, μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αυτό αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο και ενδυνάμωσης της πολυφωνίας και στήριξης της Λάρνακας».

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

***Φωτογραφικό υλικό από Γραφείο Τύπου Δήμου Λάρνακας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s