ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: «Η εκδήλωση του Σαββάτου θα αστυνομευτεί»

Η Αστυνομία καθηκόντως θα βρίσκεται στο σημείο της εκδήλωσης του Σαββάτου για να αστυνομεύσει, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, σχετικά με τη διαμαρτυρία που ετοιμάζεται για το Σάββατο.

«Μόλις έχει ολοκληρωθεί μια σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά στελέχη, τα οποία θα λάβουν μέρος το Σάββατο στη συγκέντρωση όπου αναμένεται να γίνει, υπό την προεδρία του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων. Έχουν παρουσιαστεί όλες οι πληροφορίες, οι οποίες υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, ώστε να ετοιμαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Η Αστυνομία είναι έτοιμη και καθηκόντως θα βρίσκεται στο σημείο για να αστυνομεύσει την εκδήλωση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέα εκδήλωση σήμερα το απόγευμα στη Λεμεσό και συγκεκριμένα, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και αν θα υπάρξει και εκεί ένα σχέδιο δράσης, ο κ. Ανδρέου είπε ότι έχουν πληροφορηθεί για την επικείμενη αυτή συγκέντρωση επίσης και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, θα επιληφθεί του θέματος, θα βρίσκεται στο σημείο για να αστυνομεύσει και αυτή τη συγκέντρωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο και ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Αστυνομία ετοιμάζει την υπεράσπιση της ενώπιον της Αρχής και αν έχουν συλλέξει βίντεο και φωτογραφίες, ο κ. Ανδρέου είπε ότι υπάρχει αρκετό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, «το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εκδήλωση».

«Φυσικά, έχουμε δει και αρκετές φωτογραφίες, αλλά επίσης και κινηματογραφικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φανερώνει και από μόνο του μιλά», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση τι εννοεί από μόνο του μιλά, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «βλέπουμε σκηνές, ότι δεν ήταν μόνο οι σκηνές που έχουν παρουσιαστεί την πρώτη μέρα αναφορικά με την εκδήλωση που έχει γίνει και φαίνεται ότι ήταν μια ειρηνική εκδήλωση».

«Φαίνεται ότι κάποια πρόσωπα, τα οποία είχαν παρεισφρήσει στη συγκεκριμένη εκδήλωση, είχαν επιτεθεί στα μέλη της Αστυνομίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για την επικείμενη συγκέντρωση που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, υπάρχουν πληροφορίες όπου φαίνεται κάποια άλλα πρόσωπα ταραχοποιά θα παρεισφρήσουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση.   

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα έχουμε τοποθετηθεί ότι θα αναμένουμε το πόρισμα των ερευνών που θα γίνει από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς αν έκαναν προσπάθεια να εντοπίσουν τους διοργανωτές της εκδήλωση του Σαββάτου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι ήταν μια αρχική συνάντηση η σημερινή, κατά την οποία έχουν αναλυθεί κάποιες πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι θα γίνει ακόμα μια συνάντηση αύριο, «ώστε να καταλήξουμε και πώς θα προχωρήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να υπάρξει ένας σωστός συντονισμός αναφορικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση», όπως ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιος θα είναι υπεύθυνος συντονισμού, ο κ. Ανδρέου είπε ότι υπεύθυνος της όλης επιχείρησης θα είναι ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων με όλα τα επιχειρησιακά στελέχη, τα οποία θα λάβουν στην επιχείρηση αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τους προβληματίζει το γεγονός ότι κάποια πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους ή στελέχη κομμάτων στηρίζουν την επικείμενη εκδήλωση του Σαββάτου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «εμείς ως Αστυνομία ακολουθούμε πάντοτε τη νομοθεσία και τα διατάγματα, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ» και πρόσθεσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τα διατάγματα αυτά και τη νομοθεσία, όπως έχω πει, οπότε εμείς καθηκόντως θα βρισκόμαστε στο σημείο».

«Η Αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις και στην περίοδο της πανδημίας έχουμε ήδη αστυνομεύσει πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις, όπου δεν υπήρξε οποιονδήποτε θέμα. Όμως, στις περιπτώσεις εκείνες όπου ειρηνικές εκδηλώσεις μετατρέπονταν σε οχλαγωγίες, καθηκόντως έπρεπε να δράσουμε όπως δρούμε στη βάση της νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι γίνεται πολύς λόγος για το όχημα Αίαντας και ότι από κάποιους ζητήθηκε επίσημα να μην χρησιμοποιηθεί το Σάββατο, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αυτό αναλύεται και σημείωσε ότι η Αστυνομία δρα στη βάση των δεδομένων που έχει μπροστά της.

«Είναι ένα όχημα, το οποίο διέπεται με αστυνομική διάταξη αυτό το αντιδιαδηλωτικό όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές Αστυνομίες σε όλο τον κόσμο για τέτοιας φύσεως υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας. Αναλόγως της κατάστασης θα ληφθεί η κατάλληλη απάντηση και δράση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία πορεία διαμαρτυρίας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν είναι θέμα απειλής.

«Να σας αναφέρω μόνο ότι στην περίπτωση όπου υπάρξει οχλαγωγία και γίνεται σχετική προκήρυξη στη βάση της νομοθεσίας του άρθρου 74 και 75 της ποινικής δικονομίας, μετά την προκήρυξη και μετά τον εύλογο χρόνο που δίνεται, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να διαλύσει τους διαδηλωτές από τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Οπότε αυτό έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή και όπως έχω πει η Αστυνομία δρα πάντοτε και λειτουργεί κάτω από την νομοθεσία, η οποία βρίσκεται μπροστά της», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους Αστυνομικούς, οι οποίοι παρέδωσαν την αντιοχλαγωγική τους εξάρτυση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι χθες έγινε μια συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας με τα στελέχη, «τα οποία στελεχώνουν αυτές τις δυνάμεις, για εξύψωση του ηθικού των μελών μας».

«Έχουμε ακούσει προβληματισμούς τους. Έχει γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συγκεκριμένων μελών και του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας και πιστεύουμε υπήρξε μια θετική ανταπόκριση και όλα θα πάνε καλά», κατέληξε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s