Ανδρέας Πασιουρτίδης στην Efimerida-Cy: «Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών»

Η ρήξη με κατεστημένα βασίζεται σχεδόν πάντα στο νεαρό της ηλικίας.

Μαζί μας σήμερα μιλώντας για το δικό του όραμα και τους στόχους του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος και επαναδιεκδικεί την έδρα του στο ψηφοδέλτιο της Λάρνακας.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στην πανδημία, την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία, την πόλη του Ζήνωνα και το χώρο της νομικής.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην Efimerida-Cy:

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας κ. Πασιουρτίδη. Πόσο συχνά μας επισκέπτεστε;

«Αρκετά συχνά, βλέπω και τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Συνεχίστε την καλή δουλειά που ξεκινήσατε».

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως την αντιμετωπίζετε;

«Με υπομονή, ελπίδα και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ταυτόχρονα και με εποικοδομητική κριτική όταν χρειάζεται».

36 ετών σήμερα. Νιώθετε ότι ακόμα εκπροσωπείτε τη νέα γενιά ή με τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας αυτό αλλάζει;

«Θεωρώ πως οποιοσδήποτε βουλευτής, κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, δεν μπορεί να εκπροσωπεί μόνο μια ηλικιακή ομάδα. Τα θέματα που συζητούνται στη Βουλή και οι νομοθεσίες αφορούν το σύνολο της κοινής γνώμης. Επιπλέον, η εκπροσώπηση των νέων δεν έχει να κάνει με την ηλικία των υποψηφίων αλλά με τα όσα πρεσβεύουν και τις απόψεις που έχουν».

Τι κρατάτε από την θητεία των τελευταίων δύο χρόνων στα έδρανα της βουλής; Θυμίζουμε ότι αντικαταστήσατε τον κ. Γιώργο Γεωργίου μετά την μετακόμισή του στην ευρωβουλή…

«Κρατώ την απόκτηση αμέτρητων εμπειριών. Κρατώ επίσης την καθημερινή επαφή με τον κόσμο, η οποία με βοήθησε να αντιληφθώ ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε ως  βουλευτές και ως πολιτικοί για να ανεβάσουμε το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας».

Λέχθηκε πολλές φορές ότι η Κύπρος και η πολιτική της ζωή ανήκει κατά παράδοση στους δικηγόρους. Όποιο βιογραφικό κι αν ανοίξεις βλέπεις βουλευτή και νομικό. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

«Είναι αλήθεια ότι αρκετοί νομικοί πολιτεύονται, αν και στην υφιστάμενη σύνθεση της Βουλής είμαστε η μειοψηφία. Η πολιτική ζωή όμως δεν ανήκει σε κανένα. Ανήκει στους πολίτες και σε όσους θέλουν να αναμειχθούν στα κοινά».

Ποια η σχέση σας με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

«Εξαιρετική. Έχουμε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία και συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα, αφού ως μέλος, μεταξύ άλλων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, χρειάζεται να συντονιζόμαστε, αλλά και να ζητούμε τις επαγγελματικές και τεχνοκρατικές τους γνώσεις για αρκετά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου».

Στο πρόσφατο σκάνδαλο μεγατόνων με τις πολιτογραφήσεις, είδαμε μια μικρογραφία του πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο. Εμπλεκόμενοι από τον προϊστάμενο του νομοθετικού σώματος που προερχόταν από τη δεξιά, στέλεχος της αριστεράς που έγινε στο παρελθόν γνωστότερος από το ποδόσφαιρο, αλλά και έγκριτο δικηγόρο. Τι εντύπωση σας άφησε η όλη ιστορία;

«Μια πικρή γεύση ασφαλώς, απογοήτευση και θυμό. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου η σύγκρουση συμφέροντος στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, είναι κραυγαλέα και αυταπόδεικτη, χωρίς δυστυχώς ο ίδιος να το αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτική».

Είναι ωραίο να βλέπεις πάντως βουλευτές νεαρής ηλικίας να μην φοβούνται να μιλήσουν ανοικτά για λεπτά ζητήματα και να δίνουν απαντήσεις στην όλη κριτική…

«Θα συμφωνήσω μαζί σας. Είναι κάτι που έχει ανάγκη η πολιτική ζωή του τόπου. Δίνει αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης».

Πώς αντιμετωπίζετε την όλη απαξίωση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό και κομματικό σύστημα;

«Τη βλέπουμε καθημερινά. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των όσων βλέπουμε να συντελούνται στη δημόσια σφαίρα. Η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς».

Αισθάνεστε ότι η Λάρνακα αδικείται; Τι ήταν αυτό που την κράτησε για χρόνια πίσω σε θέματα ανάπτυξης;

«Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Επαρχία μας είναι να αποτινάξει από πάνω της, οριστικά και αμετάκλητα, την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή». Μια αντίληψη που δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε και αδικαιολόγητη. Κι αυτό διότι αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες επενδύθηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα είτε έμειναν στάσιμα, είτε κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Είναι ανεπίτρεπτο η Επαρχία με τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας να μην είναι πρώτη σε τουρισμό και στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες να τη θεωρούν διαμετακομιστικό σταθμό για τη μετάβασή τους σε άλλες επαρχίες».

Είχαμε και τον Δήμαρχο Λάρνακας προ εβδομάδων μαζί μας. Φαίνεται ότι όταν υπάρχει πλάνο, χρήμα και όραμα, μπορούν να γίνουν βήματα προόδου…

«Ασφαλώς. Το πιο σημαντικό είναι το όραμα και τα σύγχρονα εργαλεία διοίκησης. Ο Δήμαρχος κάνει εξαιρετική δουλειά και η Λάρνακα κάνει αποφασιστικά βήματα προς το μπρος. Πιστεύω ότι η Λάρνακα αποτελεί την επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Ένα από τα δυνατά σημεία της είναι η γεωγραφική της θέση και κυρίως η απόσταση που τη χωρίζει από τα κυριότερα αστικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού. Διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο και λιμάνι, μεγάλο παραλιακό μέτωπο, συμπαγές εμπορικό κέντρο με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικά αξιοθέατα, ενώ είναι η μόνη πόλη που διαθέτει παγκόσμιας εμβέλειας προστατευόμενο βιότοπο.

Αυτό που χρειάζεται είναι εκσυγχρονισμό των υποδομών της και βιώσιμες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Με αναπτύξεις που δεν θα είναι της «αρπαχτής», αλλά ουσίας και ποιότητας».

Απομένουν ακόμα δύο χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Θεωρείτε ότι το κόμμα σας με μια νίκη στις βουλευτικές μπορεί να ξεκινήσει πορεία ανατροπής ενόψει των προεδρικών;

«Με ένα ισχυρό ΑΚΕΛ τον Μάιο μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή το 2023».

Ποιός ετοιμάζεται να καθίσει στα έδρανα του ΑΚΕΛ εάν πάει Βρυξέλλες ο  Γεωργίου;

Τέλος τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν εξ αφορμής της πρώτης σας παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και πλέον είναι συγκλίνουσα η άποψη ότι βιώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό θεσμών και αξίων. Οι επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ξεφουσκώνουν η μία μετά την άλλη. Οι πολίτες αντιδρούν και οργανώνονται.

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Για τον τόπο μας, για την Επαρχία μας. Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Μέσα από ένα προοδευτικό και φιλολαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που να δίνουν λύσεις στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Όσα στοιχήματα έχουμε ενώπιον μας, πρέπει να τα κερδίσουμε. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να τα κερδίσουμε. Και θα τα κερδίσουμε. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, μα πολύ περισσότερο της ιστορικής μας ευθύνης. Για να πάψει η Λάρνακα να είναι ο φτωχός συγγενής και για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Για τους αδύναμους και τους ξεχασμένους της κοινωνίας μας. Για αξιοπρεπείς μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας, για να έχουν προοπτική οι νέοι μας. Για να ξεκινήσει η απαλλαγή από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην ιστορία της Κύπρου και η ανασυγκρότηση της χώρας. Για να εδραιώσουμε την διαφάνεια και την δημοκρατία στην χώρα. Για να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας. Αυτό είναι το διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών».

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

***Φώτος από προσωπικό αρχείο βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s